Brytbröd

Hösten är här på riktigt och allt jag vill göra är att krypa upp i soffan med en god smörgås och en kopp te! Vad kan passa bättre i dessa stunder än hemmagjorda ljumna frallor - som dessutom att fantastiskt enkla att få till! 
 
Här har ni ett recept på brytbröd på långpanna. (30 st)
 
50 g färsk jäst för matbröd
4 dl vatten (37 grader)
1/2 msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt 
7-8 dl vetemjöl
 
1 ägg
valfria frön (valmo, sesamfrön t .ex)
 
Smula jästen i en bunka och häll över det fingervarma vattnet. Rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och häll i mjölet sist. Ta lite mjöl åt gången, tills degen är jämn och fast och inte klibbar fast på fingrarna. Kåda degen ordentligt i några minuter. 
 
Dela degen i 3 delar som du sedan delar i 10 bitar och rullar till runda bollar (Du ska få 30 bollar, använd hushållsvåg om du vill ha exakt lika stora!). Lägg bröden med jämt mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ägg och pensla bullarna försiktigt med blandningen och stö över valfria frön. Grädda längst ner i ugnen i 10-14 minuter.
 
 
Låt svalna av på galler, ta fram favoritpåläggen och njut! 
 
/Maja
 
 

Kommentera här: