0 Läs mer >>
Söndag mysmorgon och här mumsar vi på Pannkakor utan vetemjöl till frukost, farmför nyhetsmorgon i soffan!
Receptet kommer från bakasockerfritt.se som är så duktig på att experimentera med "vanliga" sötsaker men göra de sockerfria och nyttigare. 
 
Så i morse testade jag detta recept från hennes sida: http://bakasockerfritt.se/recept-kategorier/item/pannkakor
 
Jag gångade receptet med tre och det blev en perfekt stabil frukost för två personer! Så här gjorde jag:
 
3 ägg
3 msk mandelmjöl
3 tsk kokosmjöl
3 tsk fiberhusk
1 dl havremjölk + 0,5 dl lättmjölk (välj den mjölk du föredrar!)
1 tsk bakpulver (ju mer bakpulver desto fluffigare pannkakor)
En nypa salt
ca. 1 tsk agarvesirap (välj den sötning du föredrar, socker/honung/sirap)
En skvätt vaniljessens (går att utesluta)
 
Blanda ihop allt i en bunke (bakpulvret sist) och stek i en medelvarm stekpanna med en skvätt kokosolja/smör/margarin. 
 
Servera med dina favorittillbehör!
 
 
 
 
Jag åt mina med keso, krämigt ekologiskt jordnötssmör och svärmors blåbärspuré!
En riktigt toppenfrukost! Om jag får säga det själv! 
 
/Maja

Pannkaksfrukost!

0 Läs mer >>
I går kväll fick jag ett sådant plötsligt sug efter att baka bullar! Och eftersom jag inte hade något annat för mig så blev det en riktig dejt i köket med en massa mysig bulldeg! Det som bakades var Kanelknutar! Med tanke på att det bara är lite mer än en månad kvar till kanelbullen dag så känns det bra att ha bullar redo inför en så pass viktig dag! 
 
Jag använde arlas recept på kardemumma och kanelbullar (http://www.arla.se/recept/kanel--och-kardemummabullar/) och blev riktigt nöjd med resultatet! 
 
Ni behöver:
 
Bulldegen:
50 g jäst 
150 g smör
5 dl mjölk (3%)
1 tsk salt
1 dl strösocker
1,5 tsk kardemumma
14 dl vetemjöl
 
Fyllningen:
150 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk kanel
 
Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
 
(kopierat från arla.se) Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Häll degspadet över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tänj och vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 8 – 10 min. Låt svalna på galler under bakduk. 
 
 
 
En kärleksförklaring stod och väntade på min sambo när han kom hem! På mitt sätt!
 
En riktig bullhöst väntar, jag känner det på mig! 
 
/Maja

Kanelknutar!

0 Läs mer >>
Här hemma har jag och sambon haft en riktigt God morgon med en supersmaskig frukost! 
I går kväll innan jag gick och lade mig slängde jag ihop en deg till kalljästa frukostfrallor. Det var en första gång för mig, så jag hade inte allt för höga förväntningar om resultatet. Vet inte om det var nybörjartur eller en bra jäsning, men jisses vad goda de blev!
 
Jag utgick från detta recept: http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.se/2012/04/en-bildstudie-i-nattjast-brod.html och ändrade lite mjölsorter efter vad jag hade hemma! Det kan även du göra, om du föredrar några andra sorter eller helt enkelt vill utgå från det du har hemma!

Så här gjorde jag dem:
 
4 dl kallt vatten
3 g torrjäst
1 dl rågflingor
1,5 dl dinkelmjöl fullkorn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 nypa socker 
1,5 tsk salt
0,75 dl linfrön
 
Kvällen innan:
 
Lös upp jästen i det kalla vattnet och blanda ner resten av ingredienserna. Degen ska vara kladdig och lös i strukturen. Stro över lite mjöl och täck bunken med en plastpåde. Låt stå över natten (eller 8-10 timmar under dagtid) i rumstemperatur. 
 
Morgonen:
 
Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord och strö även ut lite mjöl på degen. Ta ut 10 st frallor. De behöver inte vara jämna och runda utan det är mer charmigt med "slarviga" former. Men försök få frallorna någorlunda lika stora. Lägg frallorna på ett bakplåtspapper som du har lagt på en bricka/skärbräda. Lägg över bakduk och låt jäsa 30 min. 
 
Sätt ugnen på 250 grader sätt in en plåt i mitten på ugnen och en längst ner (så att de värms upp). När frallorna är färdigjästa så för över bakplåtspapret med frallorna till den varma plåten i mitten av ugnen. Häll 1 dl kallt vatten i plåten längst ner och stäng igen ugnsluckan. Sänk temperaturen och grädda frallorna i 30-35 minuter (Ha uppsikt så att inte ytan blir för brun, börjar den bli det så lägg över en bit folie). 
 
Ta ut, njut av doften av nybakta frallor, duka fram goda pålägg och smaka!
 
 
Ljuva underbara frukost! Favoritmålet mat på hela dagen! 
 
 
 
 
Mumma!
/Maja

Kalljästa frukostfral...

0 Läs mer >>
En underbar dag! 
 
För några veckor sedan fick jag ett mejl från Fredrik, vars blogg jag läser varje dag (http://tidningenland.se/category/bloggar/fredriksfika/). Han mejlade med besked om att hade vunnit en fantastiskt fin bakform från nordicware i en tävling i hans blogg. Det jag hade gjort för att vara med o tävla var att  berätta vad jag skulle baka med formen. Det första som dök upp i mitt huvud var Farmors magiska tigerkaka! Hela mitt tävlingsbidrag kan ni se här: http://tidningenland.se/tavlingen-avslutad/. 
 
Så när jag vann och fick hem den vackra bakformen så tyckte jag det var självklart att göra det som jag skrev i mitt bidrag (att baka kakan med farmor i hennes kök). Så i dag har jag myst med min bakguru till farmor i hennes mysiga kök! 
 
 
 
 
 
Som vi fikade och njöt! Formen var fantastisk, gav en jämn spridning av värme till hela kakan och den blev jämt och fint gräddad! Receptet på tigerkakan är ett gammalt fint recept från farfars mor. En himla krånglig procedur med olika skålar men med ett fantastiskt resultat. Det finns ingen godare tigerkaka! Om jag någon gång lyckas få det nerskrivet av farmor så ska jag dela med mig, men fram tills dess får det vara vår lilla hemlis! 
 
Bara att få se på när farmor bakar ger mig sån inspiration och bak-lust! Hon är en sann förebild!
Så pass inspirerande att jag nu, fredag kväll, står och bakar kanelbullar så det står härliga till! Receptet kommer i morgon!
 
Håll ut!
Maja
 
Fredrik, tack Så mycket för vinsten! Den gav oss inte bara en smaskig kaka utan även en mysig dag full med gemenskap och kunskapsutbyte mellan två generationer! Tack!

I Farmors kök!

0 Läs mer >>
Jajamen! Som rubriken antyder så är det hasselnötterna som är huvudrollsinnehavare i köket i dag. Jag bakar nämligen små söta nötkakor!
 
Receptet är så barnsligt enkel och går så snabbt att slänga ihop. Är ni redo? Här kommer det:
 
Majas söta nötknappar
 
Det här behöver du:
 
100 g hasselnötter
4 st färska dadlar
2 tsk potatismjöl
1 ägg
Hela hasselnötter till garnering
Små chokladknappar (Valfritt)
 
Mixa/mal hasselnötterna tills det i stort sett är i mjölkonstistens och mixa sönder dadlarna (i olika omgångar). Vispa äggen lite lätt och blanda ner nötmjölet, potatismjölet och dadlarna. Mosa samman allt (lättast att använda händerna) till en jämn massa. Forma till 16 st små bollar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck i en hel hasselnöt i varje kaka och grädda i mitten av ugnen i ca 8 min på 200 grader. 
 
Valfritt!
När kakorna är klara (men medan de fortfarande är varma) kan du lägga en liten chokladknapp på varje kaka (mitt på nöten) och sätta in i ugnen bara några sekunder (stäng av ugnen när du sätter in dem, så de bara får eftervärme). Ta ut dem när du ser att chokladen har smällt och täcker den lilla hasselnöten på kakan. Klart! Mumsfillibabba! Nu ska här fikas!
 
Så här ser de ut när de är nygräddade och smarriga!
 
 
 
 
                                  
 
Har alltid ett paket färska dadlar i kylen! Så roligt att baka med! Ett litet tips!
/Maja
 
 
 
 
 

Go nuts! - Majas söta...

1 Läs mer >>
I dag har jag bakat snälla fina små kakor! De är snälla mot mjölkallergiker, glutenintoleranta, de som försöker undvika rent socker och massa massa fler! Jag har nämligen bakat chocolat chip cookies gjorda på kikärtor och massa andra snälla ingredienser! 
 
När jag först hällde av vätskan från kikärterna så började jag undra om det verkligen var en bra ideé.. Ni vet avrunna kikärtor luktar... lite fis. Men när smeten var färdigsmetad och jag tog mig ett provsmak så var det inte ett spår kvar av kikärtslukt! De nyttiga ärtorna hade tillsammans med sina ingrediens-kompisar förvandlats till en mumsig kaksmet mitt framför mina ögon! 
 
 
Ingredienser:
 
1 förpackning kikärtor (240 g avrunnen vikt)
1,5 tsk vaniljextrakt
1 tsk bakpulver
90 g jordnötssmör
1 msk kokosolja
5 st färska dadlar
 
30 g chocolate chips - mörk choklad
20 g chocolate chips - vit choklad 
(Gå att byta till den choklad man själv önskar)
 
Mixa de avrunna kikärtorna tillsammans med alla de andra ingredienserna (förutom chokladen), alternativt kör det i en matberedare! Mixa tills det är purékonsistens. Tillsätt sedan chokladen. Rulla med blöta händer smeten till bollar. Välj själv hur många och stora kakor du vill ha. Jag gillar små kakor, så man kan äta många. Min smet blev till 25 små kakor. Tänk på att kakorna inte sväller eller flyter ut alls mycket, utan de förblir ungefär den storlek som de är innan de kommer in i ugnen! Lägg dina bollar på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite lite grann. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i 10-13 min (beroende på storlek). Klart!
 
De smakar allra bäst varma! Tänk på att kakorna inte blir så hårda och torra som vanliga småkakor! Men de är lika goda ändå! Om du inte äter upp alla på en gång, så förvara dem i en burk med lock i kylen! 
 
 
Baka o smaka vettja!
Maja

Snälla kakor!

0 Läs mer >>
Efter en vecka i Grekland med god mat är det ganska skönt att komma tillbaka till vardagen, komma tillbaka till promenaderna, gott-med-måtta-veckor och mat som både jag och magen blir glad av! Ska i ett senare inlägg beskriva mina grekiska favoriter från semestern - men i dag blir det tips på vardagsbröd som är både lätt att göra och som gör magen mätt och glad!
 
Zucchinifrallor! Hittade ett recept för ett tag sen på zucchinifrallor, när jag hade zucchinis i överflöd i kylen. Jag har sedan utvecklat och testat göra dem som muffins med ost i, som pizzabotten. Det är så bra när man hittar ett bra-för-magen-bröd som samtidigt går att ändra om lite och få till nya maträtter fast med samma grundrecept!
 
Här har ni grundreceptet till 6 st frallor:
 
2 ägg
2 - 2,5 dl finriven zuchinni (ungefär en hel zucchini) 
2 dl mandelmjöl
3 msk kokosmjöl
0,5 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
 
Börja med att skala zucchinin och riv den fint. Tryck sedan ut vattnet som blir, den rivna zucchinimassan ska vara så packad och snål på vätska som möjligt. Vispa äggen fluffliga i en bunke och tillsätt zucchinimassan. Blanda alla torra ingredienser för sig och vänd sedan ner detta i ägg-och zucchinismeten. Ställ sedan undan den färdiga massan en liten stund (ca 10 - 15 minuter) så att den får chans att svälla till sig lite. Forma sedan smeten till 6 st frallor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Om smeten fastnar på fingrarna så är ett tips att se till att ha blöta händer! Strö över lite frön eller liknande om så önskas, jag tog lite solroskärnor, och skjuss in i mitten av ugnen i ca 25-30 min! De ska vara lite lätt gyllenbruna när de är klara, du kan även ta ut en fralla och kolla på undersidan så att den även där har blivit torr och fått lite färg. 
 
Bre något gott på och njut! Min favvo är med bara smör! 
 
 Vispa vispa....
 
Tadaaa! Varma, nybakta, smarriga zucchinifrallor!
 
Hoppas det ska smaka!
Maja

Tillbaka till vardage...

0 Läs mer >>

Nu blir det andra bullar smulpajer!

Här om veckan jobbade jag mitt sista pass på sommarens jobb och då är det ju ett alldeles ypperligt tillfälle att skämma bort fina kollegor med en somrig paj till eftermiddagsfikat. Jag gillar smulpaj, men gillar att "leka" lite med originalet! Det finns ju små o roliga grejer att göra som ger en gammal goding en ny touch! Så jag, citronälskare som jag är, pimpade min paj med citron! Jag bakade dubbel sats till två pajer, men här är recepten på enkel sats (en sats räckte till ungefär 6-8 pers):

Här är grundreceptet till degen....:

150 g smör, kallt (men lite mjukt så det går att jobba med)

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

2 msk vatten, kallt

1 st citron, finrivet skal och 1 msk saft

0,5 dl havregryn (som används först till själva "locket")

 
....Och till fyllningen:

300-400 gram tinade jordgubbar (avrunna)

2 msk socker

1 tsk vaniljsocker

0,5 msk potatismjöl

lemoncurd (kan uteslutas).

 

Och så en liten beskrivning hur du ska gå tillväga för att baka denna enkla men ack så goda sommarpaj!


Sätt ugnen på 200 grader!

Sen börjar vi med degen:

Dela smöret i mindre bitar och blanda med socker, vaniljsocker och vetemjöl. Tillsätt därefter vattnet, citronskalet och citronsaften. Smaka gärna av degen för att känna hur mycket citronsmaken kommer fram. Vill du ha en hint av citron kan du ta lite mindre (av både skal och saft) och vill du ha mer så tar du mer! Dela degen i två delar.  Den ena delen fördelar du jämt i en smörjd pajform (ca 24 cm i diameter). Använd gärna fingrarna för att få den jämnt uttryckt (även upp på kanterna). Grädda pajskalet 6-7 minuter. Ta sedan ut skalet och höj temperaturen till 225° C. Medan ugnen värmer upp sig till sin nya temperatur så blanda du i havregrynen i den havlan deg som är kvar. Degen ska bli smulig, tillsätt ev. extra havregrynen för att få den ännu mer smulig om du så önskar! 

Över till fyllningen:

Väldigt simpelt. Mosa jordgubbarna lite lagom (och häll av ev. vätska från tining) och strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Blanda allt ordentligt.

Bre ett lager av lemoncurd (finns att köpa färdigt i butiker eller göra egen) efter smak på det förgräddade pajskalet (jag tog ungefär två smörknivar, det ger en ganska koncentrerad citronsmak). Häll över jordgubbsfyllningen ovanpå lagret av lemoncurden. Strö sedan över smulorna (som du förberedde innan fyllningen) och grädda i 20-25 minuter (i den nya 225-gradiga temperaturen). 

Dekorera lite simpelt med florsocker och färska jordgubbar och servera med kall vaniljsås så har du en kaka värdig på ett fint sommarkalas som på ett avslutning med jobbet! Med en fräsch smak av citron! 

 


 
Jordgubbarna plockade jag själv ute i ett stort och fint jordgubbsland i början av sommaren. Sedan fick de mellanlanda i frysen i väntan på bli använda! Mer sommarkänska kan man nog inte få med i en o samma paj!
 
Lycka till med din sommarpaj! Och var inte rädd att "pimpa" din smuljpaj på något roligt sätt som du vill ha den!
 
Maja
 
 

Jordgubbspaj med citr...