19 Läs mer >>
Fredagsmyset i går blev inget mindre än en Apelsinlikör-kladdkaka! Konsistensen blev väldigt lös eftersom likören blev ännu en rinnande komponent, så om du vill ha den lite fastare så tillsätt lite mer mjöl. Men om du inte har något emot en mysigt kladdig kladdkaka så är den bra som den är, enligt det här receptet:
 
100 g smör/margarin
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Skal från en apelsin
3 tsk saft från apelsin
4 tsk apelsinlikör
ev. chokladlinser (valfritt)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull ta av kastrullen från plåten blanda ner ägg och socker. Rör sedan ner övriga ingredienser och blanda till en jämn smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Om du vill pimpa med choklad-linser så ta ut kakan mot slutet av gräddningen, spid över valfria chokladlinser och låt kakan gräddas till sin sluttid. Då hinner chokladen smälta med hamnar på ytan som en dekoration! 
 
Jag tog ut runda delar och gjorde en liten bakelse med grädde och riven choklad. 
 
När den kom ut från ugnen:
 
Perfekt efterrätt nu till hösten, lite murriga smaker! Men servera gärna med grädde, för att lätta upp det lite! 
 
/Maja
 
 
 
 
 

Apelsinlikör-kladdkak...

0 Läs mer >>
I dag har det bakats Smålandskringlor här hemma! Och oboy va gott det blev! 
 
Men jag måste bara erkänna, jag har aldrig bakat med hjortronsalt tidigare och dofterna som spred sig i köket fick mig att ring min kära mor och fråga om jag hade gjort något väldigt fel... Ja det är nästa så jag skäms! Jag vet ju att det har en speciell doft, men när det började lukta typ kemikalier och så pass mycket så att det gav mig huvudvärk så var jag helt enkelt tvungen att "ringa en vän". 
 
Men ingen fara! Allt var som det skulle! Och när kringlorna hade svalnat lite grann och jag tog första tuggan så var det värd varenda lustig doft! Mums!
 
Såhär gjorde jag kringlorna:
(Utgick från detta receptet: http://thisismycupoftea.blogspot.se/2009/03/smalandskringlor.html. Underbar blogg dessutom!)
 
5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk hjortronsalt
50 gram smält smör 
2 dl grädde
 
1 ägg
Pärlsocker
 
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt grädden och det smälta smöret. Blanda till en jämn deg. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta den en stund. Kavla ut degen till en 1,5 cm tjock platta och ta ut runda delar med hjälp av t. ex ett glas. Ta sedan ut mitten på de runda kakorna med hjälp av kapsyl/mindre glas. Så du får runda ringar (jag fick 13 st, men det är ju beroende på storlek). Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd bakplåt, pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 5-9 minuter. 
 
Låt dem svalna och smaka på! Hoppas du gillar dem lika mycket som jag!
 
 
Såhär såg de ut innan ugnen! 
 
Supergoda! Jag lovar!
/Maja

Smålandskringlor

0 Läs mer >>
Åh ljuva höst! Eftermiddagens utflykt resulterade i svamp till kvällens middag! 
Så simpelt, väldoftande, smaksensationelt! Jag pratar såklart om trattkantarellerna!
 
Detta är väl inte direkt en delning av ett recept, alla har sitt sätt att njuta av fångst från skogen. Jag vill helt enkelt bara lyfta hur gott något kan vara i sin enkelhet! 
 
Smörstekta trattkantareler på smörstekt bröd!
 
 
1: Lägg svampen i stekpannan och stek tills vattnet har försvunnit (ha inget fett i pannan ännu). 2: I med smör och krydda med salt och lite lite vitpeppar. 3: Stek till brödet i lite smör. 4: Lägg ruccola på smörgåsarna och ringla över olja. 5: Lägg på ett berg av kantareller. 6: ÄT! NJUT! 
 
Det var nog veckans hödpunkt hittills! Underbar måltid!
 
/Maja
 

Trattkantareller!

0 Läs mer >>
Jag har fått en rätt att lägga till i "vardagsfavoriter", ni vet en sån rätt som man känner på sig kommer vara en ständig återkommare till vardags - och helgmenyerna! 
 
Jag testade nämligen här om dagen en ny Tacopaj! 
 
Jag kunde inte bestämma mig vilket av alla miljoner recept (som kommer upp när man googlar tacopaj) jag skulle använda mig av, så tillslut blev det en blandning av flera. Så det blev min version av tacopaj! Jag föll för recepten utan vetemjöl, för jag tycker det är roligt att göra något som även glutenintoleranta eller låg-kolhydrats-tänkare kan gilla och njuta av!
 
Här har ni det!
Såhär gör ni (ca 6 portioner). 
 
Pajdegen:

3,5 dl mandelmjöl
0,5 dl sesamfrön 
50 g smör/margarin
1 tsk salt
1 st ägg
1 msk fiberhusk (kan ersättas med t. ex dinkelmjöl, men då är den inte längre glutenfri!)
 
Fyllningen:
 
600 g nötfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda (om ni vill ha glutenfritt, så dubbelkolla innehållsförteckningen)
1 dl vatten
1,5 dl mjöl
2 ägg
1 msk philadelphia (kan uteslutas)
Salt
2 tomater
100 g riven ost
5-6 st feferoni
 
Mixa samman mandelmjöl, sesamfrön och smör/margarin. Mixa ner resten av ingredienserna till pajdegen. Kör runt tills det är en jämn smet. Tryck ut i en pajform på ca 26 decimeter och låt stå i kyl i 20 minuter.(sätt på ugnen på 200 grader). Börja under tiden förbereda fyllningen. Hacka löken och stek den tillsammans med färsen i en stekpanna med valfritt matfett tills färsen är tillagad. Tillsätt tacokryddan och 1 dl vatten och låt det stå tills vattnet så gott som har puttrat bort, smaka av med salt och peppar. Ta ut den kylda pajdegen och förgrädda den i 200 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Vispa i hop en äggstanning på ägg, mjölk, philadelphia och lite salt. Ta ut pajskalet ur ugnen, fyll det med köttfärsen och häll över äggstanningen. Skiva tomater och feferonis och sprid ut ovan på. Stö över den rivna osten och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. 
 
Klart! 
 
 
 
Vi var så hungriga att jag inte hans ta en bra bild! Men god är den, det vill jag lova. Servera med en stor och god sallad, lite tacosalsa och tortillachips. En god måltid både till vardags som till helglyx-stunder! 
 
Gör den! Den är så god!
 
/Maja
 
 

Tacopaj - utan vetemj...

0 Läs mer >>
Här om dagen gjordes det glass, och då blev det äggvitor över! De är alldeles för användbara för att slängas! Så då blev jag helt enkelt tvungen att ställa mig och göra maränger! Och jisses vad gott! Fick dem sådär spröda som jag vill ha dem, de riktigt smälte på tungan! 
 
Så här gör du ca 150 st minimaränger
 
3 äggvitor
2 dl strösocker
ca 1 tsk citronsaft
 
Vispa äggvitorna hårt i ca 2 min. Tillsätt citronsaften och vispa vidare i en minut. Tillsätt sedan sockret lite i taget medan du vispar. Det är färdigvispat när du har en fint vitt blankt skum som du kan vända upp och ner över huvudet! Fyll en sprits och spritsa små snurror på bakplåtspappersklädda plåtar (2 st). Grädda var för sig i ugnen på 125 grader, i 50 minuter. 
 
Lätt som en plätt så toppengott! 
 
Pyntade mina med lite siktad kakao, fantastiskt gott!
 
 
Små små söta maränger som är omöjliga att sluta äta...
 
/Maja

Spröda minimarängen!

0 Läs mer >>
Håll i hatten, för detta är bara för bra för att vara sant! NUTELLAGLASS!

Sen jag hittade ett recept på detta för ett tag sen så var jag heöt enkelt tvungen att testa. Väldigt enkelt! Receptet hittade jag här: http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2012/04/01/godastenutellalass/
 
Receptet räcker till en avlång brödform (dock inte fylld hela vägen upp till kanten), hur många personer den räcker till är svårt att säga, det beror på hur glassgalna ni är som ska äta... Vi behövde inte många som hjälpte till för att tömma formen ... 
 
Såhär gör ni:
 
3 st äggulor
3 msk florsocker
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
2 dl nutella
 
Vispa äggulorna och florsockret tills det är poröst. Vispa i en annan skål grädden och vaniljsockret tills det är fast vispad grädde. Rör försiktigt samman de båda smeterna tills de är helt blandade. Värm nutellan över ett vattenbad (för att den ska bli mer rinnande). Har du en helt nyöppnad burk kan dessa ibland redan vara tillräckligt "rinniga". Rör ner nutellan i gräddblandningen, du behöver inte blanda tills allt är genom blandat utan det räcker med att snurra några varv med sleven/slickepotten - då blir den sådär härligt marmorerad! 
 
Häll upp smeten i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar innan servering! Alltså! Du kan få för dig att göra denna glass samma dag som du ska ha gäster och ändå hinna få den klar! Kalasbra!
 
 
 
 
 
 
Jag toppade med chokladgodis och spröda hemmagjorda minimaränger, om ni även vill göra marängerna så får ni hålla utkik i morgon - för då dyker de upp här på bloggen! 
 
Ha en underbar helg!
 
/Maja
 
 

Nutellaglass!

0 Läs mer >>
Barnaminnen väcks till liv när lukten av mellis-bullar (som vi då kallade dem) sprids i lägenheten! Det var den ultimata mellanmålsfavoriten när man kom hem från skolan: släta bullar och varm choklad! Inte den nyttigaste av måltider, men ack så mumsigt! 
 
Såhär gjorde jag i dag (har inspirerats från originalreceptet i 7 sorters kakor):
 
5 dl mjölk
150 g smör
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
1,5 - 2 tsk malen kardemumma
1 dl socker
11 dl mjöl
 
1 ägg (till pensling)
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölk&smör-blandningen och rör runt tills jästen har löst upp sig, tillsätt sedan resten av blandningen. Blanda salt, kardemumma, socker och ungefär 7 dl av mjölet och tillsätt detta i degvätskan. Rör till en jämn smet. Arbeta ner resten av mjölet, lite i taget, tills degen släpper från bunke och är slät och fin! Strö lite mjöl över och låt jäsa under bakduk i 30 min.
 
Ta sedan ut bullar ur degen stora så de får plats i en kupad hand och rulla dem til runda bullar (jag fick 29 bullar).  Det är enkelt att få runda fina bullar, ta bara den deg du behöver till en bulle, lägg den på bakborder och kupa handen över den och arbeta runt den i rullande rörelse med en fortsatt kupad hand. Perfekt runda! Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Jag använde tre plåtar så de inte behöve ligga så nära inpå varandra. 
 
Pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10. En plåt i taget om du använder vanlig ugn (alltså icke varmluftsugn).
 
 
 
 
 
Varsågod och smaka! 
/Maja
 

Släta bullar - mellan...

0 Läs mer >>
Jaha! Då var Citron-Maja i farten igen.. Kan inte hjälpa det! Citron är en klar favorit i bakverk och kakor!
I dag ska jag visa er mitt nya citron-recept, nämligen citroncupcakes!
 

Muffinsen:
 
1,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
lite mindre än 0,5 dl florsocker
60 g mjukt smör (rumsvarmt, inte smält)
0,5 dl socker
1 ägg
0,5 dl filmjöl
lemoncurd
 
frostingen:
 
40 g mjukt smör
3,5 dl florsocker
0,75 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
60 g creme cheese
 
Börja med att blanda alla torra ingredienser (förutom sockret) till muffinsen i en skål. Vispa smöret mjukt och tilsätt sockret, vispa fluffigt. Tillsätt sedan ägget och till sist rör ner filmjölken. Vänd sedan ner mjölblandningen, blanda väl. Sätt ut 16 minimuffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanilj plåt. Fyll varje form till 1/4, lägg en liten klick lemocurd (ca 1 tsk) och fyll sedan upp till 3/4. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter på 225 grader. De är klara när de är lite lätt gyllenbruna.
 
Medan muffinsen svalnar så börja med frostningen. Vispa allt utom creme cheesen till en jämn kräm. Tillsätt sedan creeme cheese. Låt stå svalt tills muffinsen har svalnat och är redo att pyntas! 
 
 
Spritsa frostingen på muffinsen och dekorera fritt. Stössel, riven choklad... 
 
Mina fick i all sin hast en liten blomma på toppen! Inte de vackraste kreationer jag har gjort, men väldigt goda! 
 
/Maja
 
 
 

Syrliga mini-cupcakes

0 Läs mer >>
Här om dagen blev jag sugen på nybakat bröd. Lösningen: Baka bröd! 
 
Använde detta receptet från mittkok.expressen.se: http://mittkok.expressen.se/recept/min-nyttiga-filmjolkslimpa/
(Ändrade någon liten sak) 
 
Såhär gör du (2 limpor)!
 
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågsikt
2 dl havregryn
1 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 dl grovt hackade mandlar och hasselnötter
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 msk malda brödkryddor
 
1 liter filmjölk
0,5 dl flytande honung (jag halverade det från 1 dl till 0,5, tycker inte bröd behöver vara så sötade)
0,25 dl olivolja
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser väl, blanda sedan ner de blöta och rör om tills allt har blivit en jämn smet (ja det ska bli en smet-konsistens). Häll smeten i två stycken inoljade/smörade brödformar och garnera med valfria frön (jag tog solroskärnor). Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5-2 timmar. Testa om det är klart med vanligt stickprov med gaffel. Blir gaffeln kladdig = inte klart, inget kladd på gaffeln= klart! (mitt tog ganska exakt 1,5). Låt bröden stå i formarna ett tag, ta ut bröden ur formarna och låt svalna ett tag till innan servering. 
 
Bre på ditt favoritpålägg och njuut! Det gjorde jag iallafall!
 
 
 
Jag åt mitt med ost och kalkon!
Mums filibabba!
 
/Maja

Fillimpa!

1 Läs mer >>
Något sött med lite sting till kaffet? Släng ihop lite enkla bitar av chokladfudge!
 
Het Chokladfudge
 

50 g kokosfett
1 st ägg
2 dl florsocker
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
40 g mörk choklad med chillismak
 
Smällt kokosfett och låt svalna. Vispa ägg och florsocker ordentligt. Vispa ner kakao, vaniljsocker, kokosfett och väl hackad mörk choklad. Vispa samman allt på hög fart. 
 
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper (smeten kommer bli väldigt fast) och låt stelna i kyla. Skär sedan i små kuber och förvara svalt! Om du inte är förtjust i chilli så går det givetvis bra att använda annan god choklad eller helt enkelt utesluta chokladen (det blir gott ändå!) 
 
  
Perfekta små godaker till kaffet!
 
/Maja
 
 
 
 

Het chokladfudge

0 Läs mer >>
...som längtar så förbaskat mycket till julen? Inte sådär så jag vill hoppa över hösten, men vetskapen om att julen ligger där framme i tiden inom några få månader gör mig alldeles pirrig!
 
Jar erkänner. Jag har reden börjat planera årets julbak...
 
 
Förra årets lussekattergrisar! Detta året ser jag framför mig lite annorlunda experiment med den underbara saffranskryddan! 
 
Mer om det när den tiden kommer. Jag får väl skärpa till mig och försöka njuta lite av den nyanlända hösten!
/Maja

Är det bara jag...?

0 Läs mer >>
En vän fyllde år här om dagen och födelsedagar ska firas med med sött! Bestämde mig för att göra en godis-muterad kladdkaka.
 
Jag utgick från det kladdkakerecept som jag alltid använder mig av! När man väl hittar ett recept som är perfekt, i smak och kladdighet, så håller man sig till det. Detta har jag använt sen högstadieålder, alltså i 9 år! Det är Arlas recept o ni hittar det här: http://www.arla.se/recept/kladdkaka/ 
 
Men nu pratar vi inte om en vanlig kladdkaka, utan en dumle-kladdkaka
 
Såhär gör ni den:
 
100 smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
21 st dumlekolor

Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form med avtagbar kant på ca 24 cm i diameter!
Smält smöret i en kastrul. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ner ägg och socker - blanda väl. Rör sedan ner resten av ingredienserna utom kolorna. Häll smeten i formen. Dela kolorna i mindre bitar (välj själv hur små/stora). Jag valde att dela i mindre bitar för att kunna få bättre spridning av godiset i kakan. Sprid sedan ut bitarna jämnt över kakan och grädda den i mitten av ugnen i ca 15 minuter! Den ska vara kladdig! Och jag varnar er! Den blir perfekt kladdig! Akta så ni inte råkar äta upp hela innan gästerna hinner komma! 
 
 
Eftersom vännen heter Victor blev kakan dekorerad med ett stort V i florsocker. 
 
 
Innan ugnen. Kolorna "sticker upp" eftersom kakan är ganska tunn. Men som ni ser på resultatbilden längre upp så jämnar det ut sig under gräddningen. 
 
Vi serverade kakan med vispad grädde! Den är beräknad till 14 personer men åt upp den på 6 personer. Det kanske förklarar lite tydligare hur smaken blev.. Hallelujah! 
 
/Maja
 

Godisgod Kladdkaka!

0 Läs mer >>
Tack och lov för snabba, enkla och underbart goda luncher!
 
Här har ni en nybliven favvo
 
Matig omelett (1 person):
 
2 ägg
2 msk mjölk
1/2 tsk fiberhusk
1/2 stor tomat
ca 1/3 gul lök
Salt & Peppar
2 skivor ost
 
Skär löken och tomaten i tunna skivor, hetta upp en stekpanna och stek dessa i lite matfett tills de är mjuka (på medelvärme). Vispa samman äggen, mjölken, fiberhusken och en nypa av salt och peppar med en gaffel. Tillsätt lite extra matfett på tomaterna och lökblandningen i pannan och häll i äggblandningen. Låt stå tills omeletten stelnar. Sänk värmen och lägg på osten (riven i mindre bitar) och låt smälta. För över till en talrik och klart!
 
Servera med lite sallad och valfri klick sås!
 
 
Jag lade på lite strimlad isbergsallad och en klick aioli! 
Nu är jag mätt och redo att fortsätta min dag!
 
/Maja
 

Mums-lunch!

0 Läs mer >>
Vet du om att du är stressig på morgonen men ändå vill njuta av en god o näringsrik frukost? Jag måste ju bara, som väldigt många andra, lyfta fram och rekomendera över-natten- Chiapuddingen!
 
Men! Ett väldigt vanligt misstag man gör när man ser alla lockande bilder på fina chiapuddingar är att tro att puddingen av sig själv bara ska smaka ljuvligt av sig själv. Men icke sa nicke! Chiafrönen ger konsistens och väldigt bra näring men när det kommer till smaken får vi ge lite hjälp på vägen! Och där finns det oändligt med variationer!
 
Såhär ser mitt grundrecept ut (1 portion):
 
1,5 dl havremjölk 
1 msk havregryn
2 msk chiafrön
 
Blanda i hop alla ingredienser och låt stå över natten i kylen så har du en mumsig morgonpudding som väntar på dig när väckarklockan ringer! 
 
Men som sagt! I med mer smak (detta blandar du ner innan kylning)! Jag har bl.a testat ha i citronarom och vaniljarom (inte samtidigt). Extra mumsigt blir det med lite sötning (av t. ex agaresirap, honung, strösocker). Det är säkert gott med äpple-och kanelsmak, passionfrukt m. fl! Bara testa på! 
 
 
 
Och! Glöm inte toppingen. När du på morgonen tar fram din fina pudding så kan du även toppa med massa smak! Här ovan ser ni min frukost för ett tag sen. En chiapudding smaksatt med vaniljarom och sötad med agarvesirap med mosade jordgubbar och kokoschips som topping!
 
Lätt som en plätt och så himla gott!
 
/Maja

Chiapudding!

0 Läs mer >>
Vill så gärna dela med mig av en perfekt kaka som är lätt att göra, lätt att frysa och lätt att tina när man får oväntat besök! Nämligen smidiga (och snygga) syltrutor! 
 
Receptet jag har utgått från är detta: http://www.baka.se/recept/hallonsucceer
I övrigt kan jag bara passa på och rekomendera baka.se. En härlig mötesplats för oss som älskar att baka. Där kan man inspireras, hitta recept och skriva in sina egna! Fint forum!
 
Så här gör ni syltrutorna:
 
265 g smör
2 hg socker
4 hg vetemjöl
1 ägg
1 krm vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
200 g hallonsylt + 200 g jordgubbssylt (välj den sylt du tycker mest om!)
 
Blanda alla ingredienser, förutom sylten, till en fin och smidig deg. Lägg en bit plastfolie över och ställ in i kylen i ca 30 min. Ta ut degen ur kylen och skär bort ungefär 1/3 som du lägger till sidan. Resten av degen kavlar du ut på ett bakplåtspapper till en ungefär 5 mm tjock rektangel. Bre på ditt val av sylt. Ta fram den undanlagda degbiten, kavla den platt och tunn och skär tunna remsor. Lägg remsorna omlott på kakan så det blir ett fint rutmönster. 
 
 
 
Såhär blev mitt rutmönster, fick lite deg över så gjorde smår fyrkanter att lägga i rutorna. Men det finns inget rätt eller fel. Gör ett mönster som du gillar!
 
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader, i ca 25 minuter. Degen på toppen ska ha fått lite gyllene färg. Låt svalna någon och skär sedan upp kakan till rutor i den storlek du önskar medan kakan fortfarnde är ljummen.
 
 
 
De bitar som du inte äter upp på en gång kan du enkelt frysa in och ta fram när du är sugen! De tinar på ett kick!
Pudra lite florsocker över och servera på en fint fat!
 
Supersmidiga, superfina och supergoda! Testa!
 
/Maja
 

Smidiga syltrutor!

1 Läs mer >>
Mitt kök luktar som om jag vore i himmelen. Jag är nästan helt säker att himlen måste lukta typ kardemumma, blåbär och vanilj för det är den mest himmelska doftkombinationen någonsinn! Jag skuttar runt i min himmelslya och städar undan efter en underbar bak-stund i mitt lilla kök. I dag har jag gjort Vanilj- och blåbärsflätor!

Och vet ni vad. När jag försökte hitta inspiration på nätet så tycker jag verkligen att det saknas ställen där man kan se hur man gör, tydligt förklarat. Jag menar att läsa "o så flätar du omlott sidorna över fyllningen" ger inte jättestor uppfattning hur tusan man ska göra när man väl sitter där med degklumpen framför sig! Så nu blir det ändring på det. I detta inlägg kan du se på bilder steg för steg hur du kan gå tillväga. Från att du kavlar ut degen till att köket doftar likt ett himmelrike! Håll till godo!
 
Till 2 flätor!
Du behöver:
 
Till degen...

150 g smör
6 dl mjölk
50 g färsk jäst för söta degar
2 krm salt
1 tsk kardemumma
15-16 dl vetemjöl
1 dl strösocker
 
Till fyllningen...

1,5.2 dl sylt av valfritt slag (jag använde ekologisk blåbärssylt)
2 dl mjölk
5 msk marsánpulver
 
Pensling....
 
1 ägg
Pärlsocker
 
Smula jästen i en stor bunke. Smällt smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, låt blandningen komma upp i 37 grader. Häll blandningen i bunken med jäst och rör om till jästen har lösts upp. Tillsätt sedan salt, socker, kardemumma och siktat mjöl (ta lite mjöl åt gången). Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta i hop degen tills den är smidig och inte kletar fast på händerna. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 45 minuter. 
 
Medan den jäser förbereder du fyllningarna. Vispa ihop mjölken med marsánpulvret och låt stå i kylskåp tills det ska användas. Mät upp mängden sylt du ska ha i en ny skål. 
 
Nu är degen klar. Nu saktar vi ner och tar en sak i taget.
 
1:Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ordentligt i ett par minuter. 
 
 
 
2: Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut de två degarna på mjölade bakplåtspapper tills degen är jämt tjock och ungefär täcker bakplåtpappret. Tips! Lägg lite blött hushållspapper under bakplåtspappret, så glider det inte iväg när du ska kavla något direkt därpå! 
 
 
3: Lägg vaniljkrämen och sylten i två olika påsar. Klipp i ett hörn på varje påse, hålet i vaniljkrämspåsen ska vara lite större än påsen till sylten. Jag gillar att använda ikeas återförslutningsbara påsar. Om man skulle behöva mer fyllning så är det lätt att öppna och fylla på!
 
 
 
4: Spritsa en tjock rand med vaniljkräm i mitten på degplattan. Spritsa två smalare ränder av sylt, på varsin sida om vaniljkrämen. Ta en liten tesked och dra med lätt hand ut lite av blåbärssylten ut mot sidorna. På bilden ser ni att jag har dragit ut sylten lite på ena sidan, detta ska göras på båda. Men låt det ändå vara tjockast med sylt närmast vaniljkrämen!
 
 
5: Skär skåror från ungefär en cm från sylten och ut mot kanterna. 
 
 
 
 6: Dags att börja fläta! Rent teoretiskt så är det så lätt som varannan sida! Viktigt är att remsorna når över till andra sidan fyllningen så man kan trycka till lite lätt så den fäster. Sitt/stå likt den vikel som denna kommande bild är tagen så remsorna "lutar" neråt och utåt. På bilden ser ni även vad jag menar med att fästa degremsorna på andra sidan. När den är färdigflätat så nyper du ihop kanterna både den uppe och nere. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt på ugnen på 200 grader!
 
 
 
7: Pensla flätorna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 18-23 minuter, på 200 grader. 
 
 
8: FIKADAGS! Här behövs det väl inte direkt några instruerande bilder, men bara för att locka er till att testa denna underbart goda fläta så bjuder jag på några bilder från min och sambons fikastund!
 
 
 
 
 
 
Börja baka! Jag lovar och svär, de absolut godaste flätorna jag har smakat!
/Maja

Vanilj- och blåbärsfl...