0 Läs mer >>
I morse blev det lyxfrukost här hemma, nämligen bananpannkaka! Enda sedan jag fick smaka denna ljuvliga uppfinning i köket så har jag varit fast. Vilken underbar måltid! Söta, goda, lite nyttigare pannkakor som man blir ordentligt mätt på. 
 
Det finns så många recept på bananpannkakor som cirkulerar ute på internet, som rör till det för en när man vill ha Ett bra recept. Jag har inte hittat det ännu, testar olika versioner varje gång. Men det kanske är det som är tjusningen med denna matträtt - det är ett lotteri som INTE har vinst varje gång. Vissa gånger slutar det med tjutande brandlarm eller förstörda stekpannor... Men! Det skrämmer inte bort en från att fortsätta försöka - för när man väl lyckas så är det så fantastiskt gott! 
 
Här har ni dagens version av mina bananpannkakor, som inte är de bästa jag har testat (rent tekniskt) men som är ljuvligt goda (och som varken startade brandlarmet eller förstörde stekpannan):
 
(Till 2 personer ungefär)
 
  • 2 bananer
  • 4 ägg
  • 3 tsk kokosmjöl
  • lite salt
  • 1 tsk bakpulver
  • En skvätt mjölk vid behov (tog ca 2 tsk, behövdes nog inte ens) 
 
Mixa bananerna (inte bara mosa med gaffel, med mixer blir smeten jämnare), blanda i äggen, mjölet, saltet och bakpulvret. Tillsätt sedan mjölk vid behov. Stek på medel-värme och servera med era favorit-tillbehör. Här hemma blev det turkisk yoghurt-blandning (yoghurt, honung och vaniljarom) och varma hallon och jordgubbar!
 
 
 
Hoppas ni vågar testa på att göra dessa godingar och få (efter några eventuella nitlotter) smaka på goda fina bananpannkakor! 
 
Maja
 

Bananpannkakor!

0 Läs mer >>
 
Tårtan blev tillslut klar och blev väldigt uppskattad av alla gäster! Men en hallon - och chokladkombination är ju något av en klassiker som många gillar! Tårtan jag gjorde var i en form på 28 cm i diameter och blev ca 18 bitar. 
 
Jag gjorde tårtan i olika etapper utspridda över veckan, då jag var upptagen med jobb flera dagar. 
 
Tårtbotten: 
 
6 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan försiktigt ner dem i äggsmeten, men var noga så att det inte blir några mjölklumpar (hände med min första sats...) så kör lite lätt med vispen när du har vänt ner mjölblandningen. Sedan lade jag allt i en form på 28 cm som jag hade täckt i bakplåtspapper (men det fungerar även med att smöra o bröa som "vanligt". Grädda i nedre delen av ugnen i ca 38-40 min på 175 grader. Jag var väldigt förtjust i smaken och konsistensen på botten men skulle gärna vilja modifiera receotet mer så att det blir mer hållbart till att dela i 3 delar... återkommer om jag kommer på något smart! 
 

Fyllning 1, riesen-fluff:
 
5 dl grädde
ca 300 g riesen-kolor
 
Värm upp grädden och blanda i kolorna. Låt kolorna smälta i den varma grädden och blanda runt då och då så inte godiset fastnar på botten. Detta får inte koka! När allt är smällt så låt det svalna minst 6 timmar (Jag gjorde det ett dygn innan). Vispa sedan upp choklad-såsen till ett fluff med hjälp av elvisp. Sedan är det redo att bres på 
 
Fyllning 2, hallonmousse:
 
ca 420 g hallon (Jag använde frysta)
2 msk socker
1-2 msk vatten
5 st gelantinblad
ca 4 dl grädde
 
Lägg gelantinbladen i vatten. Koka upp hallonen, sockret och vattnet. Tillsätt gelantinblanden till hallonblandningen och blanda runt. Låt svalna minst 6 timmar (även denna fick stå över natten). Tillsätt sedan 4 dl Vispad grädde till hallonen, låt stå ännu en liten stund i kylskåp och sedan är den klar till användning. 
 
Spackel, Choklad-kräm:
 
6 dl (ovispad) grädde
1,5 dl socker
1,5 dl kakao
 
Blanda samman allt och låt stå i kylen i minst 20 min. Vispa sedan snappt upp det till en fast kräm. 
 
Som sagt så började jag flera dagar innan. Jag lät tårtbotten vara klar 5 dagar innan (frös in den) riesenfluffen och hallonmoussen gjorde jag 2 dagar innan servering. Sedan dagen innan så fyllde jag tårtat så att det fick "sätta sig" ordentligt över natten i kylskåp. Samma dag som den skulle serveras så spacklade jag den med chokladkrämen och dekorerade de med färska hallon och choklad-dekor. 
 
Här har ni lite fler bilder på resultatet:
 
Längst ner ser ni hallonmoussen, andra lager så ligger riesen-fluffet och runtom är det chokladkrämen. 
 
 
Den där lättnadskänslan när tårtan skärs upp och den ser någorlunda bra ut även innuti - den är obeskrivlig! Nu har jag börjat spåna på nya tårtor... hmmm... 
 
Maja
 
 

Hallon - och chokladt...

0 Läs mer >>
Jajamen! Tårtförberedelser pågår, godisfluff förbereds, tårtbotten bakas och hallonmousse kyls... Farsgubben firar 55 år fyllda och jag är tårtansvarig. Så fort den är klar så kommer resultatet och receptet! 
 
 
Det där med godisfluff (som förbereds på den sista bilden) är helt nytt för mig - så detta blir spännande!
Återkommer snart!
 
Maja
 

Tårtförberedelser påg...

0 Läs mer >>
Gårdagens kvällsmat var så smarrig så jag kunde knappt sluta äta! Färska svenska jordgubbar med vanijkvarg (Arlas nya, smakar riktigt gammeldags vanilj. Läs om den här: http://www.arla.se/vara-produkter/vara-produkter/alla/arla-kvarg/). Men även fast jordgubbarna var fantastiskt goda så var det inte de som var kvällens huvudrollsinnehavare utan det var nämligen mina:
 
Dinkelscones! 
 
 
Jag har alltid gillat idén med scones: goda, snabba, icke-jäs bröd, men har alltid blivit lite besviken när jag väl har ätit. Jag lyckas alltid få en besk eftersmak på tänderna (som det kan bli av bakpulver). I går så fick jag till några riktiga höjdarscones som faller mig helt i smaker och som dessutom var lite nyttigare! Det ni! Det tackar man inte nej till! 
 
Här har ni receptet (blir till 2 "kakor", alltså 8 bitar):
 
1 dl naturell turkisk lättyoghurt (tog detta istället för kvarg/kesella)
1,5 dl valfri mjölk
2 msk smält kokosolja (fungerar även med smör)
1 ägg
 
3 dl fullkornsdinkelmjöl
0,5 dl kokosmjöl (går säkert att byta ut mot t. ex mandelmjöl etc.)
2 tsk bakpulver
Salt
 
Blanda de torra ingredienserna för sig och de blöta för sig. Blanda sedan samman de båda blandningarna. Forma två stycken bollar och lägg på bakplåtspapper som ni sedan trycker ut och plattar till. Mina blev jämnplatta. Skär ett kryss över  bullarna med en kniv och strö över lite frön om så önskas (jag tog lite solrosfrön). Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 min i 225 grader. 
 
Otroligt goda! Jag avnjöt mina med färskost och marmelad och med en kopp vanilj-och rabarberte till. Smaka vetja!
 
Maja

Så goda scones!

0 Läs mer >>
Mitt sätt att njuta av en ledig kväll: 
 
Hemmagjorda popcorn 
 
 
Mitt lilla specialar-tips är att poppa popcornen i kokosfett (sånt som man använder när man gör ischoklad). 
Så för dessa ser receptet ut som såhä, till 1,5 popcorn-bunkar:
 
ca. 1 msk kokosfett
1 dl popcornkärnor
salt efter smak
 
Hetta upp fettet på högsta värme och häll i kärnorna. När det börjar poppa så sänk värmen. "skaka" kastrullen då o då. Ha på locket genom hela tillagningen annars får du popcorn i hela köket!  När det är tyst så är popcornen klara. Salta, smaka och njuuuut. 
 
Maja
 
 
 
 

Kvälls-gott

1 Läs mer >>
Vilka underbara dagar vi har med sommarvärme här i södra sverige! Man kan knappt tro att det bara är mitten på juni! Dock så blir vår lägenhet något av en bastu i solen.. Då passar jag på att kyla ner mig med smarriga, kyliga, frukostar som den här:
 
Halvfrusen jordgubbsyogurt-drink! 
 
Innehåller:
Frusna jordgubbar
Turkisk lättyoghurt naturell
Lite sötning
 
Jag valde att ta lite stevia, men hade nog även passat sig med en liten liten klick rinnande honung (om man vill ha någon sötning alls, fungerar nog lika bra utan!). Blanda i de mängder du vill ha - ju mer frusna bär, desto mer tjockare och kallare blir den. Jag hade ungefär 10-12 frusna jordgubbar och 1,5 dl yoghurt! 
 
 
En sådan cool drink ska ju självklart serveras i ett coolt glas! I bakgrunden ser ni resten av min frukost som bestod av rödbetssallad-macka. Frukosten gick helt i rosa tema - festligt! 
 
Maja

Något svalkande

0 Läs mer >>
Nu när solen gassar som mest brukar jag känna ett stort salt-behov komma krypande! I går fann jag "bodemedlet" som förutom att det är hur smarrigt som helst även är fyllt av nyttigheter. Paprika-kex! Små spröda kex som är goda måde till mellis, till ostbrickan eller som jag har njutit av dem i dag: som substitut för de salta chipsen! 
 
Dessa godingar innehåller:
fiberhavregryn
linfrön
physulliumfrön
solrosfrön
majsmjöl (eller annat mjöl)
kokosolja eller rapsolja
hett vatten
salt
paprikapulver
 
 
Hur ni gör dessa fantastiska kex kan ni se här! : http://smaklokarna.blogg.se/2014/may/krispiga-paprikakex.html
En fantastiskt härlig blogg, men många smarriga recept. 
 
 
Saltälskare som jag är så strödde jag på både extra salt och paprikakrydda efter gräddningen. Mums! Nästa gång funderar jag på att få med lite mer hetta med chilli - tror det skulle kunna bli en god kombination! 
 
Burken är en gammal ettiksgurk-burk. Jag är en riktig burksamlare. Samlar på alla gamla glasburkar från olika livsmedel. Om sanningen ska fram så kan jag ibland även köpa vissa saker bara på grund av de fina burkarna.. 
 
Där hade vi dagens 2 sanningar i ett inlägg! Salt och burkar - två av mina svagheter i köket!
 
Maja

Något salt i solen

0 Läs mer >>
Första inlägget på bloggen. Känns högtidligt! Lite som första gången man tar på sig nya skor - som fortfarande blänker vita och doftar gummi på långt håll och man njuter av varje steg.
 
Vem är jag då? Jag är den smakande Maja som bloggnamnet antyder. Jag gillar att smaka - på allt livet har att erbjuda. För det mesta smakar jag mat, men gillar även att smaka kakor, snacks och mycket annat. Jag är 21 år gammal och bor med mig sambo i en liten hamnstad i södra Sverige. Här hemma ser det ofta ut som så att jag lagar maten och han diskar. Perfekt - jag får göra det jag älskar men slipper städa undan efter mig (oftast!). 
 
Jag ser det som högst passande att starta min blogg och detta första blogginlägg med det första målet mat för dagen. En evig favorit från min sida som jag, när jag är på det humöret, kan äta till frukost, lunch och middag. Nämligen: Havregrynsgröten! 
 
 
Här har vi min kopp gröt från morgonen! Visst blir maten så mycket godare om man får lyxa till det med en lite annorlunda uppläggning? Det tycker i alla fall jag -därför åt jag i dag gröten ur en kopp! Gröt kan man variera i det oändliga men jag gillar mest de små förändringarna - t. ex lägga till någon krydda, ändra toppingen eller slänga ner lite frön. I dag åt jag havregrynsgröt gjord som såhär:
 
Gröten:
1 dl fiberhavregryn
2 dl vatten
salt
kardemumma
 
Toppingen:
solroskärnor
kokosflingor
svärmors äpplemos
 
Serveras med mjölk. Så himmelskt gott! Låt det koka upp sen sänk värmen till det lägsta o låt den puttra några minuter. I bland slänger jag i lite mjölk eller vatten om jag märker att den blir för fast. Sen är det bara o njuta medan man bläddrar igenom dagens tidning! En toppenfrukost som man står sig länge på! 
 
Det var det. Första inlägget skrivet - de nya skorna är på! Häng med mig på min resa i mitt kök och bland mina smaker!
 
Maja 
 

Första inlägget = För...

1 Läs mer >>

Mitt första inlägg.

Välkommen till min ny...