Majas nakna choklad- och citrontårta

Jag blev som vanligt utsedd till årets påsk-tårte-ansvarig. Det var länge sen jag bakde tårta så jag tog mig an uppgiften likt en hungrig varg. Resultatet blev Majas nakna choklad- och citrontårta!
 
Inte för att skyta halsen av mig, men den var något av det bästa jag har bakat - och faktsikt någon av de enklaste tårtor jag har bakat. Underbar kombo! Och trots att en resa avgår till varmare breddgrader om bara några timmar och jag verkligen borde packa det sista så känner jag mig skyldig att lägga upp detta recept innan jag reser! Om någon just nu går o tänker på om och vad för tårta de ska baka så vill jag säga: DENNA! Bara gör det! 
 
Så, här har ni receptet!
 
Det här behöver ni (till en 24 cm tårtform):
Botten:
5 st ägg 
Strösocker
Vetemjöl
Potatismjöl
Kakao
2-3 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
Fyllning och dekor:
5-6 dl Vispgrädde
ca 2-3 dl lemoncurd
ev. lite rivet citronskal (om ni önskar ännu mer citronsmak!)
 
1 ask jorgubbar
ca 150 g vit choklad
 
Såhär gör du:
Botten:
Klä formen med bakplåtspapper, blir snyggast kanter. Detta gör du genom att smörja formen med margarin för att sedan få pappret att fastna! Sätt ugnen på 175 grader
 
Nu till det alldeles underbara med receptet, ni ser att det inte står några mått på ingredienserna till bottnen? Det är nämligen detta som är magin med bottnen, som även den är den bästa jag någonsin gjort (all creds till heavenlycupcake.se för receptet!!). Jo, nu ska ni ta fram 3 st lika stora genomskinliga glas (de behöver vara ganska stora). Du knäcker 5 st ägg i det ena glaset och sedan häller du lika mycket socker (som det är ägg, rent volymmässigt) i det andra glaset. Sedan i det sista ska du ha lika mycket igen - men här ska en tredjedel av "äggvolymen" vara potatismjöl, en tredjedel vetemjöl och en tredjedel ska vara kakao. Det behöver inte vara blandat. Se bara till att de tre sakerna tillsammans uppfyller samma volym som äggen. När det är klart så häller du i vaniljsockret och bakpulvret i mjöl-glaset.  
 
Häll äggen och sockret i en bunke och vispa ORDENTLIGT! Jag har ju inte lyckats införskaffa mig en bakmaskin ännu, så jag stod där med en stycket elvisp och en stycket trött arm - jag vispade i ca 10-12 min! Det är värt det! Sikta sedan ner innehållet från mjölglaset ner i äggsmeten och vänd om allt med en slev eller slickepott, INTE med elvisp! Se till att allt blandas ordentligt, men rör inte mer än vad du behöver. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen och skjuts in i ugnen! Där ska den gräddas i mitten av ugnen i ca 35 min. Känn med sticka innan du tar ut den, så att stickan är ordentligt torr. Då är kakan klar! Låt svalna ordentligt innan du skär den i stycken delar. 
 
Fyllningen:
Vispa grädden ganska hård och vänd ner lemoncurden och ev. citronskal. Smaka av så att du får så pass intensiv citronsmak som du önskar. Ställ in i kylen tills tårtan ska fyllas! 
 
Dekor:
Smält chokladen i vattenbad och doppa jordgubbarna (som helst ska ha stjälken kvar, det är så fint så!), lägg på bakplåtspapper och låt stelna i kylen. 
 
 
 
Montering:
Sära på de tre lagrena som du har skärt tårtbottnen i. Lägg det understa lagret på det fat du vill servera på.
 
 
Spritsa på citronfyllningen som massor pluppar längst hela lagret, börja längst kanten så de blir jämlika o fina. Eftersom det är en naken kaka (alltså ingen smörkräm, eller marsipan runt om) så är det bra om du kan få lite höjd på plupparna. Lägg sedan på andra lagret och gör samma plupping här!
 
 
(i mitten behöver du inte "pluppa" utan där kan du bara sprista ut krämen jämt) 
 
Lägg till sist på det sista lagret och samma här igen. Lägg sedan jordgubbarna lite huller om buller som dekor. Tada! Världen godaste botten, världens godaste citronfyllning och världens godaste tårta! (än så länge!). 
 
(Jag återanvände ett kinderägg som blev över från skärtorsdagens dessert, receptet kan ni se i min blogg) 
 
(Vi var 10 st som åt, och det var lite mindre än hälften kvar så jag kan nog med säkerhet säga att den räcker till 12-14 personer). 
 
Så här glad kan man bli av lite sol och massa tårta! Ha en härlig påsk! Nu flyger jag till Mallis! 
 
Maja
 

Kommentarer:

1 Madde:

skriven

som mamma och den som utsåg Maja till påskens tårtfixare vill jag bara säga att denna tårtan föll alla i smaken. UNDEBART GOD

Kommentera här: