0 Läs mer >>
I dag bakade bröd och oj oj oj vilket bröd det blev! Sådär saftigt och mjukt men ändå med mycket goda frön och en krispig yta som jag älskar! Nu är ni allt sugna på att testa va?! Jag ska inte dra ut på det längre, här kommer receptet på Mumsfilibabbalimpan! (Hittade föresten originalreceptet på den här bloggen: pickipicki.se . Kolla in den, den är fantastisk!) 
 
Det här behöver du:
2 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl grovt hackade nötter (jag tog en blandning av hasselnötter och cashewnötter)
2 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
4 dl naturell yoghurt
3 msk honung
1 st rivet äppel
Blandade frön efter tycke och smak till toppen
 
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt sedan yoghurt, honung och det rivna äpplet. Blanda ordentligt! Klä en brödform med bakplåtspapper och häll i smeten jämt i formen. Grädda längst ner i ugnen i ca 60-80 min. Kolla om brödet är färdigt med hjälp av en sticka! 
 
Låt brödet svalna första stunden i formen och lyft sedan ut brödet ur formen och låt svalna ännu mer. Skär i skivor, bre på smör och njut (Nybakat bröd smakar allra bäst med endast smör!) .
 
 
 
Bara gör det! Okej? Ni kommer inte ångra er! 
 
Maja
 
 
 

Så gott bröd!

0 Läs mer >>
Vaniljbullar!! Finns det något mer underbart än doften av en stor laddning nybakade vaniljbullar?! Tror knappast det.. Bakade dessa härom dagen och njöt av både doft och smak! Testa dem, ni med!
 
Det här behöver du:
Deg:
150 g smör
50 g färsk jäst
5 dl mjölk 
1 dl socker
0,5 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g smör (rumsvarmt)
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
(frivilligt!) En till flera skedar överbliven vaniljkräm (Det blir så himmelsk gott!)
 
1st ägg
Pärlsocker
 
Så här gör du:

Smält smöret och häll i mjölken och värm upp till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll i sockret, tillsätt sedan degvätskan och rör till jästen har löst upp sig. Häll i saltet och vetemjölet lite i taget tills degen nästan lossnar helt från bunken men fortfarande är lite klibbig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
 
Medan degen jäser så blanda ihop alla ingredienser till vaniljfyllningen. Jag blandade ner ca 3-4 msk överbliven vaniljkräm från dagen innan. Det kan verkligen rekomenderas, ju mer vaniljsmak desto mer enligt min mening! 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut delarna till ca 40x30 cm stora plattor och bre på fyllningen. Rulla ihop från långsidan. Skär i ca 2-3 cm breda bitar och placera med snittytan uppåt i muffinsformar. Placera på plåtar och låt jäsa ytterligare i 30 minuter under bakduk. 
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter. 
 
 
Klart! Försök låta bli dem i 2 minuter så du inte bränner tungan. Sen är det fritt fram att smaka! Helst med ett glas mjölk till! 
 
Maja
 

Vaniljbullar!