Släta bullar - mellanmålsbullar!

Barnaminnen väcks till liv när lukten av mellis-bullar (som vi då kallade dem) sprids i lägenheten! Det var den ultimata mellanmålsfavoriten när man kom hem från skolan: släta bullar och varm choklad! Inte den nyttigaste av måltider, men ack så mumsigt! 
 
Såhär gjorde jag i dag (har inspirerats från originalreceptet i 7 sorters kakor):
 
5 dl mjölk
150 g smör
50 g jäst för söta degar
1 tsk salt
1,5 - 2 tsk malen kardemumma
1 dl socker
11 dl mjöl
 
1 ägg (till pensling)
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölk&smör-blandningen och rör runt tills jästen har löst upp sig, tillsätt sedan resten av blandningen. Blanda salt, kardemumma, socker och ungefär 7 dl av mjölet och tillsätt detta i degvätskan. Rör till en jämn smet. Arbeta ner resten av mjölet, lite i taget, tills degen släpper från bunke och är slät och fin! Strö lite mjöl över och låt jäsa under bakduk i 30 min.
 
Ta sedan ut bullar ur degen stora så de får plats i en kupad hand och rulla dem til runda bullar (jag fick 29 bullar).  Det är enkelt att få runda fina bullar, ta bara den deg du behöver till en bulle, lägg den på bakborder och kupa handen över den och arbeta runt den i rullande rörelse med en fortsatt kupad hand. Perfekt runda! Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Jag använde tre plåtar så de inte behöve ligga så nära inpå varandra. 
 
Pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 8-10. En plåt i taget om du använder vanlig ugn (alltså icke varmluftsugn).
 
 
 
 
 
Varsågod och smaka! 
/Maja
 

Kommentera här: