0 Läs mer >>
Godis i kakor! Jag är helt fast i detta underbara fenomen! I kväll fick snickers vara med i mina kakor! Resultatet blev Majas fikavänliga peanut butter snicker cookies! Långt namn men de är värda varenda bokstav, jag lovar! Så superdupermegagoda!
 
Så här gör ni! (ca 25-28 st)
 
70 g rumsvarmt smör
30 g jordnötssmör
1 dl brun farin
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
(knappt) 1/2 tsk alt
1 tsk bakpulver
3 st snickers (á 37,5 g) 
1 dl jordnötter
 
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smöret, jordnötssmöret, farinsockret och vaniljsockret till en jämn smet. Knäck i ägget och vispa ordentligt. Blanda mjöl, salt och bakpulver för sig och blanda ner i smeten. Grovhacka snickersen och nötterna och blanda ner i kakdegen (den ska vara ganska fast). Klicka ut små "kluttar" på bakplåtspappersklädda plåtar. Ca 12 st på varje. Platta ut kakorna lite lätt! Jag tycker inte det gör något om de är lite ojämna - hemmagjort ska vara så! Det är smaken som är viktigast! Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 min! Njut njut njuuuuut!
 
 
 
Gör dessa, typ nu! Eller om 5 minuter. 
 
/Maja

Peanut butter cookies

0 Läs mer >>
Inte ska man låtsas vara blyg, när man nu efter flera provsmak börjar inse att man har gjort en fantastisk god äppelkaka! Lika bra att ropa ut det, högt och tydligt! 
 
Gjorde ett eget recept på det jag tycker en äppelkaka ska innehålla och smaka! Visst finns det utrymme för förbättringar, men jag känner att detta är ett recept som jag kommer skriva ner och skicka vidare till barnbarn när jag blir gammal bull-farmor/mormor! 
 
Här har ni receptet! Typ 10 portioner:
 
3 - 4 st svenska äpplen (lite sådär småsura)
1 msk kokossocker
 
50 g smör
30 g smält kokosolja
1 dl strösocker
3/4 dl kokossocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kokos 
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 180 grader. Skala och kärna ur äpplena och dela i små bitar, blanda ner 1 msk kokossocker. Smöra en form och bröa med kokosflingor. Bryn smöret i en stekpanna på medelvärme - akta så det inte bränns! Vispa ihop kokossocker, strösocker, kokosoljan och det brynta smöret. Vispa ner ägget och vispa någon minut på hög fart. Blanda mjöl, bakpulver och kokosflingor för sig och rör ner detta i smeten. Tillsätt till sist mjölken. Blanda tills det är en jämn smet. Strö ut 1/3 av äpplebitarna i botten på formen, häll över lite smet (så det täcker äpplena), lägg i yterligare 1/3 äppelbitar, häll över resten av smeten och toppa med de sista äppelbitarna. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 - 45 minuter. 
 
 
 
 
 
Jag var tvungen att ta mig ett smakprov på en gång, tillsammans med en lick grädde! Jag är så nöjd med resultatet, blev en härlig frisk smak och fin konsistens! Jag är så trött på alla äpplekakor som mest smakar kanel så därför bestämde jag mig för att låta min kaka vara utan kanel! Anledningen till varför jag bryner smöret är för att få lite knäckig smak på det innan man rör ut det med sockret. Även kokossockret har lite samma effekt. Smakar liksom knäckigt! Som sagt det finns utrymmer för vidare utveckling - men ett väldigt gott basrecept!!
 
Baka! Smaka!
/Maja

Fantastisk äppelkaka!

1 Läs mer >>
Så enkelt, så barnsligt gott och så fantastiskt kladdigt! Här har det rullats chokladbollar med nötcreme! 
 
Hade en sådan stor förpackning med nötcreme som höll på att avdunsta (läs: bli uppäten) och bestämnde mig för att baka något smarrigt med den innan den va ett minne blott. Har tänkt fram o tillbaka, varit inne på svåra tårt-tankar och fritös-fantasier men kommer fram till en barnsligt god nötcreme ska användas till barnsligt härliga bakverk - så det så! 
 
Så här gör ni: (Blir ca 22 st, beroende på storlek!)
 
50 g smör
175 g nötcreme
4 dl fiberhavregryn (eller vanliga)
2 msk kako
1 msk kaffe
 
Pärlsocker/kakao/nötkross
 
Låt smören bli rumsvarm (eller i alla fall lite mjukt), vispa sönder det med elvisp. Tillsätt övriga ingredienser och blanda/vispa till en jämn smet. Rulla till bollar och rulla i valt topping (jag valde pärlsocker). Förvara svalt, ät och njut! 
 
 
Snälla, gör er själva en tjänst och testa dessa underbaringar!!
 
/Maja

Chokladbollar med nöt...

0 Läs mer >>
Hösten är här på riktigt och allt jag vill göra är att krypa upp i soffan med en god smörgås och en kopp te! Vad kan passa bättre i dessa stunder än hemmagjorda ljumna frallor - som dessutom att fantastiskt enkla att få till! 
 
Här har ni ett recept på brytbröd på långpanna. (30 st)
 
50 g färsk jäst för matbröd
4 dl vatten (37 grader)
1/2 msk strösocker
2 msk rapsolja
1 tsk salt 
7-8 dl vetemjöl
 
1 ägg
valfria frön (valmo, sesamfrön t .ex)
 
Smula jästen i en bunka och häll över det fingervarma vattnet. Rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och häll i mjölet sist. Ta lite mjöl åt gången, tills degen är jämn och fast och inte klibbar fast på fingrarna. Kåda degen ordentligt i några minuter. 
 
Dela degen i 3 delar som du sedan delar i 10 bitar och rullar till runda bollar (Du ska få 30 bollar, använd hushållsvåg om du vill ha exakt lika stora!). Lägg bröden med jämt mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp ägg och pensla bullarna försiktigt med blandningen och stö över valfria frön. Grädda längst ner i ugnen i 10-14 minuter.
 
 
Låt svalna av på galler, ta fram favoritpåläggen och njut! 
 
/Maja
 
 

Brytbröd